خیلی از مادران میپرسند که دمای مناسب برای اتاق نوزاد یا شیرخوار چقدر است؟ لازم است بدانید کنترل دمای اتاق نوزاد، امری بسیار مهم است. شاید کنترل دمای اتاق برای بزرگسالان مسئله مهمی باشد و اصلا کسی به ان اهمیت ندهد، اما برای کودکان و به خصوص برای نوزادان، این مسئله بسیار حایز اهمیت است باید به آن توجه فراوان نشان داد.
سردی و یا گرمای بیش از حد اتاق نوزاد، بدون شک به سلامت او آسیب خواهد زد. از همین روی، مادران درباره این موضوع حساسیت کافی نشان دهند از دمای مناسب اتاق نوزاد، آگاهی داشته باشند. در این مقاله از «کارینو کیدز» میخواهیم این موضوع و نکات مربوط به آن را بررسی کنیم.
فروشگاه اینترنتی کارینو کیدز عضو اتحادیه کسب و کارهای مجازی می باشد. همچنین دارای مجوز نماد اعتماد الکترونیک از مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت و معدن و تجارت می باشد؛ و شما مشتریان عزیز با خیال راحت می توانید از ما خرید کنید.
اهمیت توجه به دمای اتاق نوزاد
بر این موضوع تاکید بسیار کردیم که باید دمای اتاق نوزاد را کنترل کرد و آن را روی دمای مناسبی تنظیم کرد. اما این همه توصیه و تاکید برای چیست؟ چرا دمای اتاق تا به این اندازه برای نوزادان اهمیت دارد؟
از جمله دلایل اهمیت دمای مناسب اتاق نوزاد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دمای مناسب اتاق نوزاد، در جلوگیری از ابتلای او به سندروم «SIDS» نقشی اساسی دارد. گرمازدگی، از جمله مهمترین عواملی است که ابتلا به این سندروم را تشدید میکند (به خصوص در ماههای زمستان)
- به خصوص اگر نوزاد نارس باشد، تنظیم دمای مناسب اتاق نوزاد نارس برای رشد بهینه او، برای حفظ سلامتی و جلوگیری از سندروم مرگ ناگهانی، بسیار اهمیت دارد.
- خواب راحت نوزاد، ارتباط مستقیمی با دمای اتاق و در نتیجه دمای بدن او دارد. اگر دما بیش از حد گرم باشد، بیدار شدن او دشوار خواهد شد.
- گرمای بیش از حد اتاق نوزاد، او را به بیقراری و بیخوابی دچار خواهد کرد، به علاوه ممکن است دچار تعریق و در نهایت مشکلات پوستی نیز بشود.(در مقاله بی خوابی نوزاد در این باره بیشتر بخوانید.)
دمای مناسب اتاق نوزاد
متخصصان بعد از انجام تحقیقات و بررسیهای میدانی بسیار، دمای دقیقی را برای اتاق نوزاد مشخص کردهاند. اگر میخواهید بدانید که چه دمایی برای نوزاد مناسب است، در جواب باید بگوییم که:
بهترین دما برای اتاق نوزاد، بین 20 الی 22 درجه سانتیگراد (حدود 68 تا 72 درجه فارنهایت) میباشد.
در فصول سرد سال، مثل پاییز و یا زمستان، میتوانید این دما را به 22 الی 24 درجه (حدود 72 تا 75 درجه فارنهایت) افزایش داد.
توجه داشته باشید که اگر در اتاقی باشید و خودتان به عنوان یک بزرگسال احساس گرمای بیش از حد یا سرما دارید، بدون شک آن دما برای نوزاد هم مناسب نخواهد بود. پس باید برای تغییر دما، هر چه سریعتر اقدام نمایید.
دمای اتاق در زمان ابتلای نوزاد به بیماری زردی
بد نیست این موضوع را هم مطرح کنیم که دمای اتاق در زمان ابتلای نوزاد به بیماری زردی نیز باید کنترل شود؛ دمای مناسب اتاق نوزاد زردی، باید در حدود 24 درجه سانتیگراد باشد.
ملزومات مراقبتی نوزاد
ملزومات مراقبتی نوزاد
نکاتی درباره دمای اتاق در تابستان
چنان که گفتیم، دمای مناسب اتاق نوزاد تازه متولد شده در تابستان باید حدود 20 الی 22 درجه باشد. برخی از منابع، دمای مناسب اتاق در فصل تابستان را 17 درجه نیز ذکر کردهاند. در فصل تابستان، بهتر است این نکات را به یاد داشته باشید:
- نوزاد را زیادی نپوشانید و از پتوی سبک برای نوزاد خود استفاده کنید.(در بخش پتوی نوزادی انواع پتوها را مشاهده کنید.)
- از جنس لباس مناسب برای تابستان استفاده کنید.( بادی نوزاد هم انتخاب خوبی برای فصل های گرم سال است.)
- کودک را در معرض باد مستقیم کولر و پنکه قرار ندهید.
- به تهویه هوای اتاق و ورود جریان هوای تازه، توجه داشته باشید.
نکاتی درباره دمای اتاق در زمستان
توجه به دمای اتاق نوزاد در فصول سرد نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. هرچند که گرما بیشتر به نوزاد آسیب میزند و تاثیر آن بیشتر است، اما سرمای بیش از حد هم برای سلامت نوزاد خوب نیست.
توجه داشته باشید که دما در زمستان نباید از 20 درجه کمتر باشد. (دمای مناسب اتاق نوزاد در پاییز نیز نباید از 17 درجه کمتر باشد.)
درباره دمای مناسب در پاییز و زمستان، بهتر است این نکات را به یاد داشته باشید:
- در داخل خانه به نوزاد کلاه نپوشانید.
- بیش از اندازه به تن کودک لباس نپوشانید؛
- پتوها و ملافههای اضافی را از تخت نوزاد دور کنید،
- تنها پوشاندن یک دست لباس بیشتر به تن کودک، کافی است.
- نوزاد را نزدیک به منبع گرما قرار ندهید، زیرا باعث گرمازدگی او خواهد شد.
میزان رطوبت هوای اتاق نوزاد
لازم است بدانید که علاوه بر تنظیم دمای مناسب اتاق نوزاد، لازم است که به رطوبت اتاق نوزاد هم به همان اندازه، اهمیت دهید. اگر رطوبت پایین باشد، هوای اتاق خشک خواهد شد و در نهایت میتواند منجر به خشکی پوست نوزاد شود و مشکلات تنفسی به همراه داشته باشد؛ در نقطه مقابل، رطوبت بیش از حد نیز خوب نیست و میتواند باعث بروز باکتریهای مضر و یا بیماریهای قارچی شود.
بهترین میزان رطوبت مناسب اتاق نوزاد، بین 30 الی 50 درصد است. برای تعیین رطوبت اتاق، میتوانید از دستگاه رطوبتسنج استفاده کنید. تهویه مناسب راهکار بسیار خوبی برای کنترل رطوبت اتاق است.
دماسنج و رطوبتسنج، از جمله مهمترین اقلام خرید سیسمونی نوزاد هستند.
نکاتی برای حفظ دمای مناسب اتاق نوزاد
حال که از اهمیت کنترل دمای اتاق نوزاد اطلاعات کافی دارید، باید بدانید که کنترل این دما، گاها میتواند بسیار چالش برانگیز باشد؛ به خصوص اگر اتاق به صورت اصولی ساخته نشده باشد و مصالح مناسبی در ساخت به کار نرفته باشد، این مشکل دو چندان خواهد شد. (در مقاله دکور اتاق نوزاد، در مورد چیدمان اتاق نوزاد بیشتر بخوانید)
در ادامه، چند نکته را برای کنترل آسانتر دمای اتاق نوزاد، مطرح خواهیم کرد.
برای کنترل سادهتر دمای مناسب اتاق نوزاد، میتوانید این راهکارها را عملی کنید:
- دوجداره کردن پنجرهها
دوجداره کردن، باعث میشود تا از اتلاف انرژی و حرارت داخل اتاق، جلوگیری شود؛ در نتیجه کنترل دما نیز آسانتر خواهد بود. برای این کار هم میتوانید به طور کلی قاب پنجره را تعویض کنید، هم اینکه پنلهای جداگانه خریداری کرده و روی پنجره نصب کنید.
- عایقبندی دیوارها
آمار و تحقیقات نشان میدهد که اگر دیوارها عایقبندی شده باشند، اتاق در تابستان تا 10 درجه خنکتر و در زمستان تا 5 درجه گرمتر خواهد بود. این کار نه تنها کنترل دمای اتاق را سهل میکند، بلکه در صرفهجویی در مصرف انرژی نیز تاثیر بسزایی دارد.
چند نکته برای خواب راحتتر نوزاد
گرما و سرمای بیش از اندازه، بیشتر از هر چیز دیگر، روی خواب نوزاد تاثیر میگذارد. باید بدانید که خواب خوب، برای رشد بهینه و حفظ سلامت نوزاد بسیار اهمیت دارد. پس در قدم اول برای خواب راحت نوزاد، لازم است که دمای اتاق او را کنترل نمایید. در مراحل بعدی، لازم است که نکات دیگری را رعایت نمایید تا خواب نوزاد، بالاترین کیفیت را داشته باشد.
از جمله راهکارهای بهبود کیفیت خواب نوزاد، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- اتاق باید دارای تهویه مناسب باشد و هوای تازه به آن جریان داشته باشد.
- رختخواب نوزاد باید مناسب باشد، به علاوه، ضد حساسیت بودن آن نیز مهم است.
- اتاق باید تاریک باشد و از همه مهمتر، از هر گونه سر و صدای اضافی، به دور باشد.
- در نهایت، خواب نوزاد باید روال و نظم مشخصی داشته باشد.
مشاهده لوازم خواب نوزاد
راهکارهایی برای گرم کردن یا خنک کردن نوزاد
هر اندازه هم که تلاش کنید دمای اتاق را متعادل و مناسب نگه دارید، باز هم ممکن است که نوزاد یا کودک شما، سرد یا گرمش شود. این امر کاملا طبیعی است و خیلی از اوقات ممکن است پیش بیاید؛ به همین دلیل باید آمادگی کافی و لازم را برای آن داشته باشید. این موضوع جای نگرانی ندارد؛ تنها کافی است که به برخی از نشانهها توجه کنید.
اگر کودک شما سردش بود، میتوانید برای گرم کردنش این نکات را در نظر داشته باشید:
- وقتی کودک بیش از اندازه سردش باشد، معمولا میتوان از دست و پایش این موضوع را تشخیص داد. سرما در این نقاط، بیش از هر جای دیگری حس میشود. به علاوه ممکن است رنگ آن نیز کمی به کبودی متمایل شود.
- گاه اگر کودک خیلی سردش باشد، ممکن است به لرز نیز بیفتد، در این مواقع، باید فورا برای گرم کردن نوزاد عمل کنید.
- در این مواقع، بهترین و راحتترین راهکار این است که لباس به تن نوزاد بپوشانید، پتو روی سرش بیندازید و در صورت امکان، او را در آغوش بگیرید.
- بهتر است که ناگهان یک لباس بسیاری ضخیم تنش نکنید و این کار را آرام آرام و لایه لایه انجام دهید.
در مقابل، اگر کودک شما بیش از حد گرمش باشد، باید به این نکات توجه کنید:
- گرم بودن بدن نوزاد، معمولا از روی دمای پیشانی و عرق کردن موهایش قابل تشخیص است.
- درست به عکس نکات قبلی، باز هم لازم است که لباسهای نوزاد را لایه لایه درآورید و به صورت ناگهانی، لختش نکنید، چون ممکن است سرما بخورد.
- در آوردن جوراب نوزاد و یا دستکش نیز راه حل بسیار خوبی برای خنک کردن اوست.
سخن پایانی
در این مقاله به دمای مناسب اتاق نوزاد پرداختیم. این مقاله توسط تیم تحریریه فروشگاه اینترنتی سیسمونی کارینو کیدز برای شما عزیزان آماده شده است.
جدیدترین لباس های نوزادیخرید لباس نوزادی
سوالات متداول
طبق یک قاعده کلی، دمای مناسب اتاق نوزاد، بین 20 الی 22 درجه سانتی گراد است.
در زمستان، بهتر است که بین 22 الی 24 درجه سانتی گراد باشد.
میزان رطوبت مناسب اتاق نوزاد، باید بین 30 الی 50 درصد باشد.
میتواند باعث بیقراری، گرمازدگی، تعریق و مشکلات پوستی شود. به علاوه، ریسک سندروم مرگ ناگهانی را نیز افزایش میدهد.
سلام و تشکر از مقاله خوبتون، من به تازگی مادر شدم، و خب با اینکه خونه گرمه، مادرم اصرار داره تن بچه رو لباس بپوشونم، آیا درسته؟
سلام به شما. پوشاندن لباس آن هم در خانه گرم، اصلا توصیه نمیشود؛ به خصوص اگر خانه گرم باشد که فقط یک لایه لباس زمستانی برای نوزاد کافی است. لباس زیادی باعث تعریق و مشکلات پوستی خواهد شد.
سلام، من پسر چهار ماهم چند وقته که خیلی توی خواب بیدار میشه… اون هم بی دلیل. امکانش هست بخاطر گرما باشه؟
سلام به شما. بله البته. در فصل زمستان، حساسیت روی گرمای اتاق بیشتر است. احتمالا اتاق را بیش از حد گرم کردهاید و کودک در اثر گرما و تعریق بی قرار شده و به هنگام خواب، بیدار میشود.
از کجا باید بفهمیم که نوزاد بیش از حد گرم شده؟ آیا نشونهای داره؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام به شما. بیقراری نوزاد، سرخ شدن گوش، گردن داغ و عرق کرده، تب و یا تغییر خلق و خوی نوزاد، همگی نشانههایی از گرمای بیش از حد هستند.
از تشخیص گرم بودن نوزاد گفتید، میشه بگید چطوری باید بفهمیم سردشه؟ این هم علائمی داره؟
سلام به شما. البته که سرمای بیش از حد هم نشانههایی دارد. اگر دست و پای کودک بیش از حد سرد است، میتواند نشانه دمای پایین باشد. برای تشخیص سرما، میتوانید گردن او را لمس کرده و سرما تشخیص دهید.
درود بر شما… آیا لازمه توی زمستون پتوی ضخیم روی نوزاد بندازیم؟ یا همون پتوی معمولیش خوبه؟
سلام به شما. این موضوع به دمای اتاق بستگی دارد؛ از دماسنج اتاق استفاده کنید. در زمستان اگر اتاق به اندازه کافی گرم است، یک لایه لباس زمستانی و یک پتوی معمولی کفایت میکند. توجه داشته باشید که پتوی سنگین و زیاد، ممکن است موجب خفگی نوزاد شود.