سکسکه نوزاد، یکی از دلایل نگرانی مادرانی است که روزهای اول مادر شدن خود را تجربه میکنند، با هر عارضهای که در فرزند تازه متولد شده خود مشاهده میکنند، هرچند خرد و کوچک، دچار تشویش و نگرانی میشوند و راه مطب پزشک را در پیش میگیرند! حال آنکه بسیاری از این عوارض طبیعی هستند و اصلا مشکلی خاصی به حساب نمیآیند. از نمونه همین عوارض، میتوان به سکسکه نوزاد اشاره کرد.
به همین دلایل، در مقاله امروز از «کارینو کیدز» قصد داریم تا درباره علت سکسکه نوزاد برای شما مادران عزیز حرف بزنیم. عواملی که باعث سکسکه کودک میشوند را یک به یک بررسی خواهیم کرد و به دنبال آن، از راهکارهای رفع سکسکه نوزاد نیز برایتان خواهیم گفت؛ به علاوه تمام نکات و شگردهایی را که ممکن است در این میان به کارتان بیاید نیز، مطرح خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید…
فروشگاه اینترنتی کارینو کیدز عضو اتحادیه کسب و کارهای مجاز ی می باشد. همچنین دارای مجوز نماد اعتماد الکترونیک از مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت و معدن و تجارت می باشد؛ و شما مشتریان عزیز با خیال راحت می توانید از ما خرید کنید.
سکسکه نوزاد عادی است یا نه؟
پیش از هر چیز باید این نگرانی مادران را برطرف کنیم که آیا اصلا سکسکه کردن نوزاد عادی و طبیعی است، یا اینکه نشان از مشکلات و عوارض جدیتر دارد؟ در جواب باید بگوییم که جای هیچ نگرانی وجود ندارد و سکسکه نوزاد، در اکثر مواقع، کاملا عادی و طبیعی بوده و با انجام چند راهکار ساده، به راحتی رفع میشود. مهمتر از همه اینکه اصلا نیازی به مراجعه به پزشک هم نیست.
متخصصان، علت اصلی بروز سکسکه را گرفتگی و اسپاسم عضله دیافراگم میدانند. این عضله در زیر قفسه سینه نوزاد قرار دارد و به فرایند تنفس او کمک میکند. خود این گرفتگی، میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. شایان ذکر است که سکسکه زدن نوزاد، ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت به طول بینجامد؛ به علاوه با رشد نوزاد و با رشد ارگانهای داخلی بدن او، سکسکه کردن او نیز به مرور زمان، کمتر و کمتر میشود.
سکسکه نوزاد چه زمانی خطرناک است؟
“اگر کنجکاوید بدانید که سکسکه نوزاد چه زمانی خطرناک است، باید بگوییم باید زمانی به پزشک مراجعه کنید که…
- 1. سکسکه با علائم دیگر مثل افزایش بزاق دهان و یا گریه نوزاد همراه باشد،
- یا اینکه سکسکه کردن نوزاد بیش از اندازه طولانی شده باشد و حتی بعد از گذشت چند روز هم بند نیاید.”
علل و دلایل سکسکه نوزاد
همانطور که در بخش قبلی هم به آن اشاره کردیم، اسپاسم عضله دیافراگم در قفسه سینه نوزاد، ممکن است در اصل عوامل مختلفی بروز پیدا کند و در نهایت، منجر به سکسکه شود. این دلایل در اصل محرک سکسکه به حساب میآیند.
از جمله دلایل سکسکه کردن نوزاد، میتوان این موارد را برشمرد:
1- تغذیه بیش از اندازه
تغذیه بیش از حد اندازه، چه به صورت شیر باشد و چه سایر مایعات و چه غذاهای جامد، میتواند باعث نفخ معده نوزاد شود. این نفخ، باعث افزایش سایز معده میشود و این افزایش، به دیافراگم فشار وارد میکند.
2- بلعیدن هوا به هنگام شیر خوردن
درست مثل مورد قبلی، این مورد نیز موجب نفخ شده و باعث افزایش حجم معده نوزاد و فشار به دیافراگم میشود. در چنین مواقعی، گرفتن آروغ نوزاد و یا عوض کردن سری شیشه شیر، میتواند بسیار کارآمد باشد، البته در بخش مربوطه به این موضوع خواهیم پرداخت.
3- تحریک و سرفه بیش از حد
اگر دستگاه تنفسی نوزاد بیش از حد تحریک شود، منجر به سرفه او خواهد شد. وجود آلایندههای مختلف در هوا مثل دود، گرد و غبار، بوی عطر غلیظ و… میتواند موجب تحریک و سرفه نوزاد شود. اگر سرفه بیش از حد طولانی شود، به دیافراگم فشار وارد شده و در نهایت موجب سکسکه خواهد شد.
4- آسم پنهان
گاهی اوقات برخی از بیماریهای دیگر میتوانند خود یکی از دلایل سکسکه نوزاد باشند. به طور مثال، آسمی که هنوز تشخیص داده نشده باشد، میتواند منجر به بروز سکسکه شود. در این حالت، ریه به دلیل نارسایی نمیتواند به اندازه کافی اکسیژن وارد خون نماید. همین عامل، دیافراگم را تحریک کرده و سکسکه را منجر میشود.
5- آلرژی به مواد غذایی
گاهی اوقات ممکن است نوزاد به برخی از مواد غذایی واکنش آلرژیک نشان دهد و این واکنش، منجر به تحریک مری شود. این تحریک خود باعث وارد شدن فشار به دیافراگم میشود و در نهایت، میتواند باعث سکسکه کردن نوزاد شود. با تغییر رژیم غذایی میتوان این عامل را از بین برد.
6- تغییر ناگهانی دمای بدن
چه این تغییر بیرونی باشد و چه داخلی، ممکن است یکی از دلایل سکسکه نوزاد برشمرده شود. گاها با خورداندن غذای سرد به نوزاد، ممکن است شاهد بروز سکسکه در او باشیم. سرما خوردن شکم نوزاد نیز میتواند باعث گرفتگی دیافراگم و در نهایت سکسکه شود.
7- زیاد خندیدن نوزاد
هرچند که زیاد خندیدن نوزاد بسیار شیرین است، اما اگر طولانی شود، ممکن است باعث بروز سکسکه شود. بسیاری از مادران میپرسند که زیاد خندیدن نوزاد، چرا باعث سکسکه میشه؟ پاسخ با توجه به توضیحات بالا، کاملا روشن و آشکار است، علت سکسکه نوزاد هنگام خندیدن، تحریک دیافراگم بوده که در نهایت، منجر به سکسکه میشود.
8- رفلاکس معده نوزاد
بازگشت غذا به مری یا رفلاکس نیز از دیگر علت سکسکه نوزاد به حساب میآید. در چنین حالتی باعث انقباض دیافراگم شده و سکسکه را به همراه خواهد داشت. همانطور که در بخش های قبلی گفتیم، در صورت تکرر این موضوع و مشاهده علائم آن، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.
“رفلاکس و یا همان برگشت غذا به مری را در نوزادان، نباید سرسری گرفت. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، ما مطالعه مقاله «رفلاکس معده نوزادان» را پیشنهاد میکنیم.”
محصولات مرتبطشیشه شیر آنتی رفلاکس
راهکارهایی برای رفع سکسکه نوزاد
هدف از نوشتن این مقاله توضیح دلایل سکسکه نوزاد و روش های رفع آن بود. اکنون که دلایل اصلی سکسکه نوزاد را یکی یکی برشمردیم، به طبع، نوبت آن است که راهکارها و نکات را برای رفع و توقف سکسکه کردن نیز مطرح کنیم. اگر به عنوان بانویی که به تازگی مادر شده از خود میپرسید که برای رفع سکسکه نوزاد چه باید کرد، این بخش را با دقت بیشتری مطالعه نمایید.
برای توقف و رفع سکسکه نوزاد، میتوانید از این راهکارها، بهره بگیرید:
1- صبر کنید
همانطور که پیشتر در همین گفتار یادآوری کردیم، سکسکه کردن نوزاد کاملا طبیعی است و ممکن است بعد از چند دقیقه و نهایت بعد از چند ساعت، خود به خود متوقف شود؛ پس بهتر است در این مدت صبر کنید و منتظر بمانید.
2- از پستانک استفاده کنید
اگر انتظار بیفایده بود و هنوز مایلید بدانید که چگونه سکسکه نوزاد را متوقف کنیم، میتوانید استفاده از پستانک و یا گاها شیشه شیر را به عنوان یک راهکار، امتحان نمایید. استفاده از پستانک، اسپاسم دیافراگم را از بین میبرد.
شیشه شیر و مکیدن نیز به همین صورت خواهد بود. در صورتی که از شیشه شیر برای رفع سکسکه استفاده میکنید، دقت کنید که سری شیشه هوا وارد معده نوزاد نکند، وگرنه ممکن است علائم بدتر شوند.
مشاهده انواع پستانک
“خرید پستانک و شیشه شیر، همیشه از مهمترین خریدهای سیسمونی هستند. برای مشاهده بهترین برندها و مقایسه قیمت، میتوانید از صفحه «خرید سیسمونی نوزاد» اقدام کنید.”
3- خوراندن قنداغ
از قدیمیترین روش های رفع سکسکه نوزاد، خورداندن قنداغ به اوست. فقط باید توجه داشته باشید که مقدار آن باید بسیار کم و اندک باشد.
اگر فرزندتان میتواند غذای جامد بخورد، میتوانید تکهای نبات روی زبانش قرار دهید. در این صورت، تنها آغشته کردن پستانک نوزاد به قنداغ، کفایت میکند.
محصولات مرتبطقنداغ خوری و سرلاک خوری
4- پرت کردن حواس کودک
گاهی اوقات، علت سکسکه میتواند به دلیل انقباضهای دیافراگم باشد؛ انقباضهایی که کاملا خود به خود هستند و هیچ محرک خاصی نداشتهاند. در چنین مواقعی، پرت کردن حواس کودک با فعالیتهایی چون بازی و یا کارتون دیدن، میتواند مفید باشد.
نکاتی برای پیشگیری از سکسکه نوزاد
همیشه گفتهاند که پیشگیری بهتر از درمان است؛ این جمله برای سکسکه کردن نوزاد هم کاملا صدق میکند. مادران میتوانند با استفاده از نکاتی که در ادامه مطرح خواهیم کرد، به راحتی در بیشتر از 90 درصد مواقع، از بروز سکسکه جلوگیری نمایند.
از جمله راه های پیشگیری از سکسکه نوزاد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- اصلاح شیردهی
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اگر در هنگام شیردهی، هوا وارد معده نوزاد شود، میتواند در نهایت به سکسکه منجر شود. برای رفع این مشکل، باید فرایند شیردهی را اصلاح کرد. اگر با سینه به نوزاد خود شیر میدهید، به شکل قرارگیری دهان نوزاد دقت کنید تا در زمان مکیدن، هوا وارد دهانش نشود. اگر با استفاده از شیشه شیر به نوزاد شیر میدهید نیز دقت کنید تا سری شیشه هوا نکشد.
2- گرفتن آروغ
گرفتن آروغ نیز از دیگر راهکارهایی است که میتوان برای پیشگیری از سکسکه نوزاد مطرح کرد. هرچقدر هم مراقب باشید، نوزاد باز هم به هنگام خوردن شیر، هوا میمکد؛ از همین روی لازم است تا بعد از هر وعده غذایی، آروغش را بگیرید. این کار از جمع شدن هوا در معده او، جلوگیری میکند.
“گرفتن آروغ نوزاد، هرچند بسیار ساده است، اما اگر به شکل درستی انجام نشود، هیچ فایدهای نخواهد داشت. برای اطلاع از این امر، ما مطالعه مقاله «چگونه آروغ نوزاد را بگیریم» را پیشنهاد میکنیم.”
3- جلوگیری از تغذیه زیاد
چنان که در بخشهای قبلی ذکر شد، تغذیه زیاد میتواند به سکسکه کردن نوزاد منجر شود. از همین روی، بهتر است از تغذیه بیش از اندازه نوزاد خود، جلوگیری نمایید.
به علاوه، اگر مشاهده کردید که فرزندتان به مواد خاصی واکنش آلرژیک دارد، بهتر است مصرف آنها متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید.
4- تغذیه نوزاد در آرامش
بهتر است تغذیه نوزاد را زمانی انجام دهید که او آرام است. شیردادن و یا غذا دادن در هنگام گریه و هیجان زیاد، ممکن است در نهایت باعث سکسکه شود. به علاوه، بهتر است که تمامی فعالیتهای سرگرم کننده را نیز به هنگام غذادهی، متوقف کنید.
برای رفع سکسکه نوزاد چه کار نکنیم؟
متاسفانه در بین جامعه ما ایرانیها، برای درمان هر دردی، هزاران راهکار وجود دارد و از عمه و خاله و زندایی، هر یکی تکنیک منحصر به فرد خودشان برای رفع سکسکه نوزاد، پیشنهاد میدهند.
شما به عنوان یک مادر باید توجه داشته باشید که برخی از این نکات، نه تنها برای رفع سکسکه موثر نیستند، بلکه ممکن است باعث آسیب به نوزاد نیز بشود.
از کارهایی که نباید به هنگام سکسکه کردن نوزاد انجام دهید، میتوان این موارد را نام برد:
- آبنبات ترش به نوزاد خود ندهید، زیرا باعث آسیب رسیدن به معده و دستگاه گوارش او خواهد شد.
- زبان، بازوها و پاهای نوزاد را نکشید، زیرا منجر به آسیب دیدن رباطها و تاندونها بدن او خواهد شد.
- به پشت نوزاد ضربه نزنید، زیرا استخوانبندی بدن او هنوز ضعیف است و این کار بسیار خطرناک خواهد بود.
- به گوشه چشم نوزاد فشار وارد نکنید، زیرا ممکن است منجر به بروز اختلالات بینایی در نوزاد شود.
- نوزاد را نترسانید، این کار باعث بروز آسیبهای روانی جبرانناپذیری خواهد شد.
- تنفس کودک را مسدود نکنید، زیرا بسیار خطرناک بوده و ممکن است منجر به مرگ او شود.
سخن پایانی
در این مقاله به راهکارهایی برای رفع سکسکه نوزاد پرداخته شد. این مقاله توسط تیم فروشگاه اینترنتی کارینو کیدز که در زمینه خرید سیسمونی ، لباس نوزاد و خرید تمام وسایل نوزاد فعالیت می کند.
جدیدترین لباس های نوزادیخرید لباس نوزادی
سوالات متداول
علت اصلی آن، اسپاسم دیافراگم است. عواملی همچون تغذیه زیادی، بلعیدن هوا، سرفه، آلرژی، آسم، سرما، خنده زیاد و… دیافراگم را تحریک میکنند و منجر به سکسکه میشوند.
راهکارهایی چون استفاده از پستانک و شیشه شیر، خورداندن قنداغ و یا پرت کردن حواس کودک، میتواند در متوقف کردن سکسکه موثر باشد.
به نوزاد در حالت نشسته غذا دهیم، از بلیعدن هوا توسط نوزاد جلوگیری کنیم، آروغ او را به خوبی بگیریم، و یا در زمان آرام بودن نوزاد به او غذا بدهیم.
سلام، مرسی از مقاله خوبتونن، خیلی دوسش داشتم… اینکه نوزاد رو موقع سکسکه کردن، بغل کنیم و راه ببریم میتونه مفید باشه؟
سلام به شما. گاها این روش میتونه موثر باشه، زیرا که در اصل باعث رفع اسپاسم دیافراگم و آروم شدن عضلات اون ناحیه میشه.